
אחרי שנים של שימוש בחומרים מסוכנים לאדם, הסכימו חקלאים להילחם בזבוב הפירות באמצעים ביולוגיים
המועצה האזורית מעלה יוסף סיימה בימים אלה פיילוט ייחודי של הפסקת ריסוס הפירות הנשירים. לאחר עשרות שנים של ריסוס בשמי המדינה החליטו במועצה לנסות ולהדביר את זבוב הפירות באמצעים ידידותיים לסביבה, ובימים אלה הסתיימה השנה הראשונה של הפרויקט בכ-500 דונם מטעים נשירים באדמות מעלה יוסף. ההדברה החלה באפריל 2015 והסתיימה בימים אלה. הפרויקט כלל שימוש במתקני “ביופיד” ופיקוח צמוד של פקח ייעודי לזבוב מטעם הוועדה החקלאית של מעלה יוסף.
הפרויקט נוהל על ידי צוות מקומי של חקלאים, לווה מטעם שה”ם (שירות הדרכה ומקצוע של משרד החקלאות), וקיבל ליווי מקצועי מטעם “ביופיד”. החקלאים שנכנסו למיזם הפסיקו לרסס נגד זבוב הפירות, והפחיתו את ריסוסי המזיקים ביותר מ-70 אחוז. במפגש סיכום הביעו הן החקלאים והן ההנהלה סיפוק מהתוצאות, וביקשו להמשיך את המיזם לשנת 2016. המטרה היא להכפיל את השטחים המטופלים לכ-1,000 דונם בשנה זו.
בתוך כך החליטה בשבוע שעבר ועדת הבריאות של הכנסת לאשר תקנות שהגישו שרי החקלאות והבריאות, לפיהן יופחתו הרמות המותרות של חומרי הדברה במזון ובתוצרת החקלאית. 16 חומרים, בהם אנדוסולפן, נאסרו לחלוטין לשימוש, וב-20 חומרים נוספים, כמו זרחנים אורגניים, צומצם השימוש באופן משמעותי. במקביל אושרו חומרים חליפיים, הנחשבים ידידותיים יותר לאדם ולסביבה.
ראש תחום כימיקלים ובריאות ב”אדם טבע ודין”, שרית כספי אורון: “בכל העולם מתעדכנות התקנות כמעט מדי יום, וכאן לוקח זמן רב. אפשר לגדל משמשים ואפרסקים גם בלי זרחנים אורגניים”.